Viszlát PowerEdge!

14 July 2020
it

Annyi év munka után az általunk üzemeltetett hosting megszűnt. Az ügyfeleink nagy része már korábban lassan elvándorolt, részben azért, mert rájöttek, nincs szükségük weboldalra vagy éppen az új weboldaluk üzemeltetését is átvették az új partnereik.

Az így felszabadult erőforrásból üzemelt a PVGA, ám a szervert fenntartani már régóta nem éri meg, végül ma kerül pont a végére, ugyanis leállításra kerül. Az előző pár napom a maradék ügyfél migrálásában való segítség, illetve a PVGA teljes migrálása volt - valljuk be, nem volt az sem kis feladat.

A hostingról

Már magam sem emlékszem, de valahogy 2015 környékén kerestek meg: van egy szerverem, weboldalakat csinálnánk és üzemeltetnénk. Nekem mindkettő témába vág, hisz korábban is foglalkoztam mindkettővel, de rengeteget fejlődtem is benne ez alatt a pár év alatt.

A weboldalak egyszerű üzleti/bemutatkozó oldalak voltak kisebb cégek részére. Ezeket Joomlában készítettük, egyedi designnal, rendkívül olcsó és korlátlan hosztinggal, e-mail szerverrel. Ezek mellett több kalocsai sportéleti weboldal (kseonline.hu, kalocsasportja.hu, kseroplabda.hu) üzemelt róla.

A fent említett szerveren ESXi alatt futottak a VM-ek, kezdetben egy levelezőszerver, egy webszerver, egy FreeNAS és a hálózatot kezelő Endian. Mostanra 3 új született, egy a monitoringhoz (Nagios, Munin, Grafana), egy a PVGA részére, illetve egy GitLab instance a már felszabadult erőforrásokból.

Ez alatt a pár év alatt egy fizikai hiba sem történt (egy gyári hibás merevlemezt leszámítva, ami a beüzemelés után kb. a 2. hétben meg is állt). Egyszer bővítettünk RAM-ot 8 GB-ról 24 GB-ra, amit a MySQL-nek és rengeteg cachenek adtunk.

Miután kereken 2 ügyfél maradt (egyik web-only, másik e-mail-only), egyértelmű volt, hogy vége a dolognak, nem akart ezzel már egyikünk sem foglalkozni.

Új szerver

Kereken 1 hete tudtam meg, hogy ma fog leállni a szerver. Az ügyfelek migrációja viszonylag simán megtörtént, de a PVGA… Rengeteg PHP weboldal, Java alkalmazások, GitLab, e-mail szerver, Minecraft.

Mivel sok erőforrásra volt szükség, éreztem, hogy itt mélyen a zsebbe kell majd nyúlni, de - Nekokota tippje - a Contabo tökéletesnek bizonyult. Kicsit aggódtam tőle, mert túl olcsónak tartottam:

Ennyi pénzért még egy tesztre is megérte volna, de marad. Mivel EU adatközpont van, gyors is Magyarország felé - ezen aggódtam a leginkább pedig. Mindent felkerült rá, amire szükségünk van és így sincs túlhajtva (még?):

VPS

Szóval ezzel búcsúzunk a kedves PowerEdge T110 II-től. A sorsa még nincs eldöntve, lehet eladásra kerül, de még az is lehet, hogy hozzám.

A következő volt benne: